lördag 7 mars 2009

Öppet brev till Lisa Bjurwald
Hej Lisa!

Läste precis din kolumn precis som jag brukar idag och jag måste säga att jag tycker det är mycket tråkigt att du faller in i den klagokör som utbrister "antisemitism" så fort människor försöker visa sitt missnöje mot Israel. Att du röstar borgerligt och har Israel-sympatier är inte svårt att se, det genomsyrar mycket av det du skriver i DN men ibland förvånar även du mig. Du skriver bla att Israel är mellanösterns enda demokrati och att vi därför borde bojkotta Islamiska kulturföreningen istället, ett argument som visar på att det inte är just argumentet som utgör din åsikt utan ideologi.

Israel ockuperade som du vet Palestina tack vare hjälp från Storbrittanien och FN en gång i tiden. Ingen frågade de palestinska araberna som innan massinvandringen av europeiska judar utgjorde ca 90% av Palestinas befolkning vad de tyckte om saken. Sedan dess har det palestinska folket förtryckts genom fördrivning av sina hem, bombattacker och särbehandling i klass med sydafrika under apartheidtiden. De "terror"handlingar som utförts mot Israel under denna tid är marginella. Liknelserna mellan sionism och nazism är inte så avlägsna som man skulle kunna tro. Båda ideologierna tror på ett rike för ett specifikt utvalt folkslag, och tror på att fördriva och mörda oliktänkande och människor av lägre stående ras. Nazisterna hade nog bara varit glada om judarna höll sig i Israel, så att bunta ihop nazister och palestinska grupper är både lågt och dumförklarande.

Jag tycker det är väldigt lågt att klumpa ihop de som brinner för mänskliga rättigheter och är engagerade som antisemiter. Med en sådan attityd så skulle du kanske bättre platsa på Fox News än på en seriös svensk morgontidning. Att definiera allt motstånd som antisemitism är en effektiv metod som Israel och andra proisraeliska grupper använder sig av för att kunna fortsätta förtrycka och det försätter olika regeringar i en chockliknande rädsla av att kallade för antisemiter. Tom judar som öppet kritiserar Israel blir kallade för antisemiter. Själhatande judar! Har du hört något liknande.

Många som vill engagera sig för palestinas folk oavsett om de tillhör vänster eller höger (tyvärr finns det inte lika många från högersidan, men du kanske kan visa vägen) vill visa sitt stöd för det folk som bor där oavsett religionstillhörighet eller politiska åsikter. Alla dessa skulle hellre vilja se att världens regeringar skulle engagera sig istället men pga USAs vetorätt i FN och rädsla för att bli kallade antisemiter är det en omöjlighet att åstadkomma något på det sättet som det ser ut idag. Pga sådana som spär på detta så fortsätter miljoner palestinska barn, kvinnor och män att leva med konstant rädsla för bomber, matbrist och isolering från omvärlden.

Jag tror och hoppas att om den dagen kommer då Palestinierna får tillbaka sitt land så kommer också krafter samarbeta för kvinnans rättigheter även där. Värt att se är också att judendomen som staten Israel bygger på inte heller är speciellt kvinnovänlig. Jag tror att även ett land med muslimska grupper ska kunna leva sida vid sida med andra religioner och politiska grupper. Så var fallet innan ockupationen. Då levde judar, araber och kristna sida vid sida.

Till sist. När Hamas vann det fullt demokratiska Palestinska valet (ja, jag vet att du bara tycker att det är Israel som är demokratiskt) så bojkottade omvärlden det palestinska folket med svält och död som resultat. Nu har Israel valt en högerregering som vill fortsätta bomba sönder palestinier fördriva dom från sina hem och till sist fullborda sitt "heliga land". Varför bojkottar inte omvärlden dom?

Inga kommentarer: