tisdag 22 juli 2008

Bob och hans vännerJag började känna mig febrig och sjuk idag och vad passar inte bättre än lite Bob Marley då. När vi ändå lyssnar på Bob så kan vi också lyssna på andra versioner av låtarna med honom som är himla schyssta de också.

Ni som är lite vakna har kanske hört att Rasta Man Chant med Bob är en Rastaversion av den gamla amerikanska visan I'll Fly Away. De flesta känner nog igen den versionen Gillian Welch och Alison Krauss spelade in till bröderna Coens underbara film O Brother Where Art Thou?.

Bob Marley & The Wailers - Rasta Man Chant /zshare
från albumet Burnin' (Tuff Gong, 1973)

Gillian Welch/ Alison Krauss - I'll Fly Away /zshare
från soundtracket till filmen O Brother Where Art Thou? (Mercury, 2000)

En duo som var hypade ett tag men som jag tyvärr tycker har glömts bort mycket idag är Martin Hederos och Mattias Hellberg. Konceptet var enkelt och kunde ha låtit pretentiöst och tråkigt om det inte vore för dessa två göteborgares känsla för musik och detaljer. Att göra covers på andras låtar med så enkla metoder som bara orgel och sång eller flygel och munspel så förstår ni. Resultatet blev istället den vackraste melankoliska musik som gjorts på länge. När de gjorde Bobbans Concrete Jungle på sin andra platta så visade de att de kunde göra om vad som helst till vackra pompösa hymner.

Bob Marley & The Wailers - Concrete Jungle /zshare
från albumet Catch A Fire (Tuff Gong, 1973)

M.Hederos & M.Hellberg - Concrete Jungle /zshare
från albumet Together in the Darkness (Silence, 2001)

Inga kommentarer: